Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Poyrazlar Göl Turu 17 Nisan 2016 Bisiklet Turu

17 Nisan güzel bir Pazar günü İsmail Karslı arkadaşımız Poyrazlar Gölüne gideceğini gelmek isteyenleri beklerim diyerekten yazı yazması üzerine kendimi Poyraz Gölü yolunda buldum. Hafif önden esen rüzgara karşı yolda ilerlerken birden tek başına giden bir bisikletçi gördüm. Arkadan kim olduğu anlaşılmayan ama yanına vardığımda bir baktım ki bizim Harun kardeşimiz. Nereye derken o da Poyrazlara gidiyormuş. 

Birlikte poyrazlara giriyoruz, giriş ücreti 2 kişi 5 TL. veriyoruz. İçeride bizi İsmail daha önceden geldiği için bekliyordu. Giriş kapısında buluştuk ve içeride tur atmaya başladık. Hafta sonu münasebeti dolayısı ile malum çok kalabalıktı. 

Daha önceden toprak olan yoluna asfalt yapmışlar çok güzel olmuş. Trafik her zamanki gibi full. Bir sürü kiralık bisikletle gezen insanlar vardı, bir yandan da atlara binen çarpışan otolara binenler, mangal yapanlar, oyun oynayanlar, balık tutanlar da vardı, İçeride güzelce gezip fotoğraflar çekildikten sonra gölün çıkışında 1957 yılında hayrına yapılan suyu buz kendi mis olan sudan kana kana içiyoruz. Mataralarımızı da dolduruyoruz. 

Tekrar poyrazlar tarafına dönerek bu sefer yolun solundan toprak yola giriyoruz. Bu yolu ağaç dallarıyla trafiğe kapatmışlar. Biz malum bisiklet olduğumuzda hemen kenardan atlayarak toprak yola geçiyoruz. Mis çam ve kozalak kokuları, papatyalar eşliğinde doğal güzelliklerle gölün etrafında turlayarak Poyrazlardan çıkıyoruz. Unutmadan bu toprak yolda yol bisikleti gitmez. Daha sonra dönüşe geçerek Sakarya Köprüsüne gidiyoruz. Burada da birkaç fotoğraf çekildikten sonra gizli bisiklet yolundan giderek bisiklet turumuzu tamamlıyoruz. Bir dahaki turlarda görüşmek dileğiyle
Poyrazlar Gölü Hakkında: 

Poyrazlar gölü, Sakarya nehrinin kenarında yer alan alüvyal set gölüdür. Göl kıyısında bulunan Poyrazlar köyünden adını alan gölün diğer bir adı da Teke gölüdür. Göl alanı 67 hektar, kıyılarının uzunluğu 4400 m olan göl 1. derece doğal sit alanıdır[1].
Göl fazla sularını 350 m uzaktaki Sakarya nehrine boşaltmaktadır. Derinliği 3-8 metre cıvarı olan gölün güney kısımları sığdır ve sazlıklarla kaplıdır. Göl çevresi ormandır. Gölün güney kısımlarında küçük bir longoz yer alır, bu alan su kuşlarının beslenme ve üremesinde önemlidir.

Göl çevresi Orman Bölge Müdürlüğü tarafından günübürlik ziyaretçiler için mesire yeri olarak düzenlenmiş, özel sektör tarafından işletilmektedir. Gölde 64'ü yıl boyu kalan yerli, kışın gelen 36, yaz mevsiminde gelen 47, transit geçen 6 tür olmak üzere 154 kuş tür tespit edilmiştir.[2] Gölde yakalanan tatlısu levreği ve turna balığı sayıca azaldığı için 1992 yılında Su Ürünleri kooperatifi faaliyetine son vermiştir. Poyrazlar gölünden; kadife, tatlısu levreği, turna, kızılkanat, gümüşi havuz balığı, kızılgöz, çapak ve kerevit yakalanmaktadır. Av sezonunda günde 20-85 kg arası balık yakalanmaktadır. 

Eski Sakarya-Karasu yolunda 10.km'de yer alan göl, Yeni Karasu yolunda Güneşler kavşağından sonra 5.km'dedir.